VeReFi kennisbijeenkomst ‘Visie op re-integratie’

{tab=Overzicht}
Woensdag 18 november, De Zonnewijzer te Randwijk

Sinds de ingang van de Wet verbetering poortwachter zijn werkgever en werknemer verplicht alles in het werk te stellen voor een snelle terugkeer van de zieke werknemer op de werkvloer. Re-integratiebureaus hebben daar een aantal jaren goed geld aan verdiend, maar we zien nu toch wel dat de tijd van de quick wins voorbij is. Het eerste jaar heeft de werknemer niet zoveel belang bij re-integratie en daarna wordt re-integratie wel heel erg moeilijk, zo wijst de praktijk uit.

Hoe moet het nu verder? Hoe doen ze dat in andere landen? En wat doe je als de re-integratie vastloopt omdat er een conflict op de achtergrond speelt? We hebben twee inspirerende sprekers uitgenodigd om hun visie met u te delen.

mr. Frank J.J.M. Emmelot
Mediation : Indicaties voor mediation en de werking van de STECR werkwijzer arbeidsconflicten
Helaas blijkt maar al te vaak dat re-integratie wordt belemmerd omdat er een conflict achter schuilt. Het al vroeg inzetten van mediation bij verzuim kan zorgen voor een snelle weg naar de oplossing. Voor de casemanager is het belangrijk de indicaties voor mediation te kennen. Hoe ga je goed om met de STECR werkwijzer arbeidsconflicten? Hoe zorg je voor een goede doorverwijzing naar de mediator? Wat houdt mediation in? Wat is mogelijk en onmogelijk? Niemand minder dan Frank Emmelot, mediator vanaf het eerste uur, komt dit met u delen. U mag ook uw eigen praktijkvoorbeelden meenemen en tijdens de sessie bepreken.

mr. dr. Mark Diebels
Op zoek naar de balans tussen rechten en plichten bij ziekteverzuim
Mark Diebels gaat in op de verantwoordelijkheden van werkgevers en werknemers voor arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Hij plaatst het Nederlandse systeem in internationale context zoals hij dit heeft behandeld in zijn proefschrift: ‘Re-integratie van de zieke werknemer. Nederland, Duitsland en flexicurity’. In zijn visie zou Nederland meer gebruik moeten maken van de mogelijkheden die artikel 28 WIA biedt. Ook laat hij zien dat als je ons stelsel afzet tegen de internationale meetlat, wij een dikke onvoldoende scoren waar het gaat om loondoorbetalingsverplichting, informatieverstrekking en meewerken aan oplossingen. Hij zal een aantal ideeën delen hoe het systeem wat meer in balans kan komen.

Proeverij van wildgerechten
Omdat we op de Zomermarkt zoveel reacties hebben gehad op de wildstoofpot, kunt u na afloop genieten van een proeverij van wildgerechten. Natuurlijk is er voor vegetariërs een alternatief. U heeft dan meteen alle tijd om te netwerken. Geïnteresseerden kunnen ook een korte presentatie bijwonen van Raymond Laenen, waarin hij vertelt over de verschillende manieren van loonwaardepaling voor spoor 1 en spoor 2 trajecten. Of van Marjol Nikkels waarin zij ingaat op de WGA-situatie in 2016 en 2017.

Voor de RNVC-leden geldt deze bijeenkomst als vervangende bijscholing.

{tab=Programma}
Programma

13.30 – 14.00 uur Ontvangst
14.00 – 15.30 uur Sessie 1*
15.30 – 16.00 uur Pauze
16.00 – 17.30 uur Sessie 2*

*Om de groepen niet al te groot te laten worden en interactiviteit te bevorderen, houden beide sprekers hun presentatie twee keer. U kunt dus beide presentaties bijwonen.

17.30 – 19.30 uur Proeverij van diverse wildgerechten en tijd voor netwerken
18.00 – 18.30 uur/ 18.30 – 19.00 uur/ 19.00 – 19.30 uur Raymond Laenen vertelt over de verschillende manieren voor loonwaardebepaling toegepast voor spoor 1 en spoor 2 trajecten. Marjol Nikkels vertelt over de WGA-situatie in 2016 en 2017. Ze spreken ieder drie keer een half uur, dus u kunt beide presentaties bijwonen.

{tab=Sprekers}

Topsprekers

Mr. Dr. Mark Diebels, Arbeidsrechtadvocaat bij KZO O13 Advocaten
Mark heeft ervaring in het behandelen en oplossen van verschillende arbeidsrechtelijke zaken. Hij heeft veel publicaties over arbeidsrecht geschreven, waarin op een toegankelijke manier tips, tricks en valkuilen worden besproken. In december 2014 promoveerde hij op zijn onderzoek: ‘Re-integratie van de zieke werknemer. Nederland, Duitsland en flexicurity’.
Mr. Frank J.J.M. Emmelot, Directeur InterArbeid Mediation & Consultancy B.V
Frank Emmelot is arbeidsjurist en mediator. Hij heeft zijn wortels in de advocatuur en in de opbouw van de Arbo-dienstverlening. Al voordat mediation opkwam bemiddelde hij op verzoek van bedrijfsartsen in conflictsituaties. Na zijn opleiding tot mediator in 1996 is hij voor zichzelf begonnen en sindsdien fulltime werkzaam als arbeidsmediator. Ook is hij als docent verbonden aan een specialisatieopleiding voor arbeidsmediators en aan de opleiding voor bedrijfsartsen.
Drs. Raymond Laenen, directeur Loonwaarde-expert
Raymond Laenen is directeur van Loonwaarde-expert en mede-initiatiefnemer van Dariuz. Al vanaf 2003 bouwt hij aan meetinstrumenten om de loonwaarde zo objectief mogelijk vast te stellen. Sinds 2008 doet hij dit in samenwerking met TNO. Hij is lid van de kerngroep loonwaarde AKC.
Marjol Nikkels, directeur CS Opleidingen
Marjol werkt sinds 1998 zelfstandig als consultant en trainer sociale zekerheid. Ze adviseert o.a. werkgevers en ondernemingsraden op het gebied van verzuim en de WIA en is een veelgevraagd spreker op congressen.

{tab=Investering}
Deelname aan deze VeReFi-bijeenkomst kost € 145,- ex btw. Houders van een VeReFi dienstverleners- of werkgeversabonnement of studentenabonnement krijgen een korting van ruim 50% en betalen € 70,- ex btw. (De korting geldt dus niet voor een light abonnement.) Er is slechts plaats voor 100 aanmeldingen, dus wees er snel bij!
{/tabs}

Mijn VeReFi & CS Opleidingen

Inloggen

Wachtwoord kwijt